3. generation

Peder Charles Heesche 1889-1960 og Carla Marie Christine Otto 1895-1975

søn af Johan Christoffer Heesche og Ane Marie Pedersen

  Carlas farfar, Hans Otto, var smed og født i Holsten i 1839. Landsbyen Borsfleth, han kom fra, ligger blot omkring 20 kilometer fra landsbyen Westerhorn hvor Jacob Heesche i sin tid blev født. I 1857 kom Hans til Holbæk, fik arbejde, mødte en dejlig pige og slog sig ned og blev stamfar til Otto-familien.
En efterkommer, Jørgen Peter Otto, har udgivet en slægtsbog herom: Hans Otto og Ellen Christensdatters for- og efterslægt gennem 200 år 1790-1990, udgivet 1992
Peder Charles Heesche Carla Marie
Christine Otto
 
Børn af Peder Charles Heesche
og Carla Marie Christine Otto:
 
Ellen Heesche
*1917
   
Tove Heesche
*1920
   
Birthe Heesche
*1927
   

Peder Charles Heesche
*1889 Somborggård, Højslev sogn v. Skive.
†1960, Vanløse, København.

1909 Opvokset på en mølle blev Peder helt naturligt møllersvend, men han var allerede før han fyldte 20 år klar over, at der ikke var nogen fremtid inden for møllerfaget.
Han fik derfor en militær uddannelse i Fredericia, hvor han startede som rekrut ved 12. bataillon i 1909.

Omkring 1912 kom han til Holbæk som korporal. Han lærte snart Carla at kende. De ses begge ved dåben af Eleonores ældste søn, Poul Heesche Andersen, i september 1914, hvor Peders far, Johan Christoffer, også deltager og omtales som Partikulier (rentier).

1916 I oktober er Peder sergent i infanteriet og vies i Holbæk til Carla Marie Christine Otto, Frisør. Familien boede i Holbæk i Smedelundsgade og ca. 1920-1928 havde de cigarforretning i samme hus. 1924-1929 var Peder sergent af reserven i Livgarden, og måtte derfor have ekstra bopæl i København.

Fra 1929 ansat v. Livgardens kaserne som kostforplejningsforvalter. Flyttede samme år med familien til København. I starten boede de i Rigensgade i det gamle Garnisons Sygehus i ét værelse og måtte dele køkken med andre familier. Senere boede de i Sct. Pauls Gade og flyttede derefter til en stor lejlighed i Store Kongensgade. Flyttede 1950 til enfamiliehus i Vanløse, Hyltebjerg Alle 102, ved Damhusengen.

2.2.1958 Peder blev Ridder af Dannebrog.

Var et roligt gemyt, sagde ikke mere end højst nødvendigt. Var ivrig kortspiller og røg cigarer – tågerne lå tæt i lokalet, når der var kortaften med venner. Han interesserede sig levende for tidens teknologiske fremskridt og anskaffede sig de moderne bekvemmeligheder, så snart familiens økonomi tillod det.

Fik sidst i 50erne en blodprop i hjernen, der lammede hans højre side og gav ham talebesvær, og juleaftensdag 1960 døde han.

 

Carla Marie Christine Otto, *1895, Kirkestræde, Holbæk.
†1975, Bispebjerg Hospital.

Carla var datter af kleinsmedemester Carl Julius Otto og slagtermesterdatter Karen Marie Hansen og var den ældste af 7 børn. Otto-familien havde den sorg at miste deres yngste dreng, Nikolaj, ved en ulykke i 1910. Trods forbud legede han i smedjen, mens familien holdt middagshvil, og fik skubbet til en svær nyrepareret pengeskabsdør, så den væltede ned over ham. Han døde på Holbæk hospital dagen efter.

Carla tog et kursus som damefrisør. Havde salon sammen med søsteren Anna 1927-1929 på Lindevej i Holbæk. Dengang varmede man krøllejernene på gasblusset og skulle passe på ikke at brænde håret – eller kunden. Efter familien flyttede til København 1929, fortsatte hun sit arbejde som damefrisør i lejligheden i Sct. Pauls Gade. Børnene sov på udtrækssenge i ”salonen”. Var korrekturlæser på telefonbogen ca. 1942-1945.
Var en tid garderobedame i Restaurant Valencia.

Carla vaskede Livgardens hvide handsker 1946-1961. Hun sagde, at ”de pudser deres støvler og renser deres våben med de hvide handsker”. I Store Kongensgade var ”vaskekælderen” på loftet og arbejdet foregik i gruekedel og på vaskebræt. I huset i Vanløse fik hun en rigtig vaskekælder med vaskemaskine, men der skulle satdig knofedt og vaskebræt til at fjerne skosværten. Torsdag var vaskedag. Datteren Ellen kom og hjalp til, og børnebørnene tjente lidt håndøre ved at ”slå handsker ud”, så de var nemme at hænge til tørre; til frokost vankede der som belønning røde pølser med sennep og rugbrød.

Carla spillede gerne kort. Og hun røg cerutter. Hun var knagende dygtig til al slags håndarbejde og strikkede til sine 7 børnebørn. Lavede fortrinlig mad og samlede jævnligt familien til en god suppe. Havens frugter blev syltet og henkogt og blev fortæret i løbet af vinteren.

1962 Efter Peders død flyttede hun til 3 1/2 værelses lejlighed i Jydeholmen 48 i Vanløse. I foråret 1975 blev hun indlagt på Bispebjerg Hospital med diagnosen tarmslyng, og her døde hun i september.

 
         

peder charles heesche februar 1913

Peder Charles Heesche februar 1913.
Det er Carlas håndskrift.
 

carla marie christine Otto

Carla Marie Christine Otto

peder heesche livgarden 1940

Nåh – Peder er da en flot fyr ...

 

ballonopstigning holbæk havn 1913

Ballonopstigning på Holbæk havn ved Dansk Arbejdes Fest i 1913.
Tydeligvis et tilløbsstykke, hvor man mødte frem i det stiveste puds.
Det siges, at det var ved denne lejlighed, at Peder og Carla mødte hinanden.

Bygningen lige til venstre for ballonen er træskibsværftet. Til højre for ses Fiskernes Fællessalg med Røgeri, bygningen med det buede tag er bådebyggeriet og bygningen helt til højre med de slanke vinduer er trælasthandelen.

       

En datter siger:
”Da vi boede i Rigensgade, kom fru Sørensen en dag hen til mor og sagde
– De skal være glad, fru Heesche, for at Deres mand ikke er lige så pæn som min, så går HAN da ikke med andre damer.
Det er jeg rigt’nok også, sagde mor.”

 

   

 



En datter siger:
”Da vi boede i Rigensgade, havde Livgardens Musikkorps øvelokale i rummet ved siden af, så der var liv og ramasjang.”
 

carla og peder heesche 1948

Carla og Peder Heesche 1948